• Tvorivá dielňa ŠKD🍁Jesenné aranžovanie.

  • REMESLO MÁ ZLATÉ DNO

    Dňa 5. 10.2023 mali naši žiaci pod vedením Mgr. Milana Ferenca možnosť pozrieť výstavu až 18 remeselných výrobkov Zemplína s názvom REMESLO MÁ ZLATÉ DNO. Žiaci si mohli pozrieť rôzne remeselné výrobky, ktoré niekedy vyrábali naše prababky, pradedovia. Chlapcov najviac zaujali výrobky z kovu a dreva a našej žiačke z 5. ročníka sa pačili textilné výrobky a šperky.

  • Plody jesene 🍎🍏🍐🥕🍆🍅

  • Európsky deň jazykov

    26. september je Európskym dňom jazykov. Vyhlásila ho Rada Európy v roku 2001

    počas Európskeho roka jazykov. Tohtoročným mottom je „Povedzte ÁNO jazykom!“ 

    Na hodinách ruského jazyka boli pripravené aktivity pre žiacke kolektívy tried VIII.A a IX.A:

    Pavučina, Tri slová, Peťkova aktovka. Aktivity žiakov tešili, zopakovali si slovnú zásobu

    a precvičili postreh i pamäť. Pre žiakov celého druhého stupňa vyučujúci cudzích jazykov pripravili zaujímavú výstavku. Žiaci si mohli pozrieť rôzne predmety zo zahraničia, učebnice, anglickú a ruskú literatúru. Vďaka prezentácií a videí získali vedomosť o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, naučili sa slovíčko ˶ahoj" vysloviť v rôznych jazykoch, vyskúšali si posunkovú reč.

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Oznam k stravovaniu žiakov

    INFORMÁCIE K STRAVOVANIU ŽIIAKOV  V ŠK. ROKU 2023/2024

    Oznamujeme rodičom, že stravovanie žiakov v tomto školskom roku bude i naďalej poskytované kombináciou  varenej stravy a suchých balíčkov. Varená- teplá strava nemôže byť poskytovaná všetkým žiakom školy z kapacitných dôvodov výdajne stravy v ZŠ. Na varenú stravu budú preto uprednostnené deti s pobytom v ŠKD a deti pracujúcich rodičov.

    S podávaním varenej stravy sa začne v stredu 7.9. 2023 pre žiakov ŠKD. Ostatní žiaci dostanú do konca týždňa  (streda, štvrtok, piatok) suché balíčky.

    Od pondelka 11. 9. 2023 bude varená strava podávaná aj pre ostatné deti, ktoré o to požiadajú na základe písomnej žiadosti.

    Od 1. 5. 2023 je i naďalej strava v školách dotovaná štátom – strava „zadarmo“.

    Je však potrebné o to písomne požiadať do piatka 8. 9. 2023. Prosíme rodičov, ktorí majú záujem o bezplatnú stravu pre svoje dieťa, aby žiadosť ktorú žiaci zajtra prinesú domov, rodičia vypísali a obratom deti odovzdali svojim triednym učiteľom. V prípade, že rodič o dotáciu písomne nepožiada, nebude žiakovi strava poskytnutá.

    V prípade stravy zadarmo sa neprihliada na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu. Dotácia môže byť poskytnutá aj v prípade ak rodič poberá na dieťa daňový bonus.

  • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

    Milí rodičia, dovoľte nám srdečne Vás a Vaše deti pozvať na slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024.

    Stretneme sa 4. septembra 2023 o 8.00 hod. v areáli školy na multifunkčnom ihrisku.

    Informácie pre žiakov a rodičov:

    I. stupeň

    1. ročník

    ČAS:7,45 hod. – zraz žiakov a rodičov 1. ročníka a rozdelenie do tried pri vchode do budovy školy I. stupňa.

    I.A         triedna učiteľka Mgr. Jenčová Kristína,   I.B triedna učiteľka Mgr. Lojová Eva

    II. stupeň  

                  V.A         tr.uč. Mgr. Cabovská Miroslava            V.B    Ing. Sinčáková Ľubica

    8,00 hod. - žiaci 2. až 9.roč., všetci triedni učitelia a zamestnanci školy sa zhromaždia na multifunkčnom ihrisku v areáli školy.

    ČAS: 08.15  - Zaznie štátna hymna SR, báseň a príhovor riaditeľa školy

    Po slávnostnom otvorení odídu všetci žiaci (žiaci prvého ročníka pôjdu s rodičom) v sprievode triednych učiteľov do svojich tried.

    V prípade nepriaznivého počasia odchádzajú žiaci priamo do tried.

    Prvý deň v škole žiaci  dostanú od triednych učiteľov základné informácie o organizácii najbližších dní a v škole zotrvajú max. do 9.00 hod.

  • Projekt Erasmus + Job shadowing (pozorovanie pri práci) v Lanškroune

     

    Od pondelka do piatka sme mali možnosť inšpirovať sa dobrou praxou na Základnej škole Aloise Jiráska v Lanškroune - Česká republika. Zoznámili sme sa s pedagogickými zamestnancami, prezreli sme si triedy, učebne a okolie školy. Na otvorených hodinách sme sa prakticky zúčastnili vyučovania metódou CLIL, pozorovali sme využívanie IKT v procese vyučovania anglického jazyka. Zaujalo nás formatívne hodnotenie a sebahodnotenie žiakov, Feuersteinova inštrumentálna metóda a Hejného matematika. Čerešničkou na torte bola robotika a 3D tlač. Naskytla sa nám aj bonusová možnosť návštevy Strednej poľnohospodárskej a veterinárnej školy v Lanškroune a ZŠ v Šumperku, v ktorej plánujeme budúce pozorovanie pri práci. 

    Ďakujeme ochotným učiteľom a vedeniu školy za srdečné prijatie. Osobné poďakovanie patrí pani učiteľke a projektovej koordinátorke Martine Teichmannovej a pani riaditeľke Monike Duškovej. Už teraz sa tešíme na ich návštevu u nás. 

    Mgr.Pavel Kováč, Mgr.Tomáš Exenberger

     

    Tento projekt je realizovaný s podporou programu Erasmus+ a financovaný EÚ.

  • Pyžamová pirátska párty ŠKD


    Bola to vzrušujúca pirátska honba za pokladom piráta Čiernofúza.

    Večer plný námorníckych hier, hádaniek, smiechu a dobrodružstva.

    Boli ste skvelí námorníci!

     

    Naše poďakovanie❤ patrí:

    za občerstvenie 🍕🍉

    p. Marte Pavlikovej a Lucke Ocilkovej,

    za pomoc pri príprave p. školníkovi Mirovi Hrivňákovi.❤❤❤

  • DOD - Dom humanity

    Slovenský červený kríž vo Vranove n/Topľou  dňa 12. júna 2023 organizoval Deň otvorených dverí v Dome humanity. Zúčastnili sa ho naše žiačky, ktoré sa v budúcom roku  zapoja do súťaže Okresných družstiev záchranárov. Bol im predstavený vznik, história a aj rozmanitá činnosť v súčasnosti – bezpríspevkové darcovstvo krvi, sociálna činnosť, krízový manažment a humanitárna činnosť, vodná záchranná služba a pod. Samozrejme nesmela chýbať výučba a praktické precvičenie prvej pomoci.

  • Zelený svet - ocenená práca

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Zelený svet - ocenená práca.

    Úspech našej Niny

    Slovenská agentúra životného prostredia vyhlásila už 27. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti detí a mládeže - Zelený svet. Témou tohto ročníka bola Voda je život. Do súťaže prišlo vyše 2700 výtvarných prác. Súťažilo sa v kategóriách podľa veku. V každej kategórii boli vybratí piati víťazi bez určenia poradia. Ocenená maľba Niny Čandíkovej zo 7.A triedy mala názov Oslava vody v lese. Blahoželáme k úspechu a k vecnej odmene.

  • Fitnes pre mozog

    Koláč na písmeno F?

    Zviera na písmeno K?

    Zviera na písmeno B?

    Vieš, nevieš, rozmýšľaš?

    Pamäť je ako sval, ktorý je potrebné pravidelne trénovať. 

    Hormozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou uskutočnila dňa 10.5.2023 podujatie Fitnes pre mozog, ktoré organizuje v rámci projektu LDI 01004 Multifunkčné centrum 4.0. Tohto podujatia sa zúčastnila trieda VI.B s triednou pani učiteľkou Mgr. D. Zajícovou a pánom asistentom Bc. M. Ferencom, ktorí si vyskúšali aktivity na tréning mozgu s trénerkou pamäti II. stupňa Mgr. Marianou Majzlíkovou.

  • Netradičná hodina slovenského jazyka v 7.A

    V stredu 10.5.2023 zažili žiaci 7.A triedy zaujímavú hodinu slovenského jazyka. Učiteľka bola žiačkou a žiak sa stal na chvíľu učiteľom. Úlohu učiteľa si vyskúšal Lukáš Brehový. Žiaci sa takejto hodine potešili, "pána učiteľa" počúvali a zároveň sa zabavili.

  • Oznam

    Prosíme žiakov, ktorí chodia na varenú a suchú stravu, aby nevyčerpané lístky za mesiac apríl vrátili do pokladne obecného úradu do piatku 28. apríla 2023 a následne im budú vrátené peniaze.

    Po tomto dátume lístky prepadnú a nebude možné ich vrátiť.

    Od 1. mája  2023 je strava pre žiakov dotovaná štátom, preto už nebude potrebné zakúpiť lístky v pokladni obecného úradu.

    Za pochopenie ďakujeme.

  • Deň Zeme

    Deň Zeme

    Na našej škole sa dňa 20. apríla 2023 uskutočnia aktivity ku Dňu Zeme. Tento sviatok našej Matky Zeme si pripomíname 22. apríla od roku 1970. Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a je to úsilie o ochranu Zeme preto aj naši žiaci chcú demonštrovať úctu a lásku k našej planéte. Najstarší žiaci zrevitalizujú školský areál. Mladší žiaci sa zapoja do akcie „ 200 ton z lesa von“. Niektorí žiaci budú sadiť stromčeky pod odborným dohľadom našich lesníkov. Veríme, že aj naše aktivity prispejú k tomu, aby sa nám na našej Zemi žilo dobre.

     

  • Poskytovanie dotácie na stravu od 01.05.2023

    Prosíme rodičov, ktorí majú záujem o stravu pre svoje dieťa od 1. 5. 2023, ktorá je dotovaná štátom, aby žiadosť ktorú prinášajú deti domov v týchto dňoch, rodičia vypísali a obratom deti v škole odovzdali svojim triednym učiteľom do 17. 4. 2023.

    V prípade, že rodič o dotáciu písomne nepožiada v stanovenom termíne, nebude žiakovi strava poskytnutá. Žiadosť je potrebné vypísať aj pre tie deti, ktoré už na obedy chodia.

    Potvrdenie o strave cez EDUPAGE nepostačuje!!!

    Sumy poskytovanej dotácie na stravu boli stanové tak, aby pokryli náklady na nákup potravín na obed v 5. (najvyššom) finančnom pásme v zariadeniach školského stravovania, platné od 01.01.2023. /BEZ DOPLATKU RODIČA/

    Vzhľadom na zmenu kategórií oprávnených detí sa od 01.05.2023 už nebude prihliadať na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa, t.j. dieťaťu od 01.05.2023 môže byť poskytnutá dotácia na stravu aj v prípade, ak naň rodič poberá daňový bonus.

     

    Ďakujeme za porozumenie.

     

    Navratka-_rodic_____MS_ZS.docx

  • Prvá pomoc - zvládneme

    Prvá pomoc – zvládneme !

    Znalosť správneho poskytovania prvej pomoci je nutnou znalosťou každého z nás. Potreba zvládnuť rôzne poranenia, náhle ochorenia, či život ohrozujúce stavy zachráni nejeden život. Vo štvrtok 30.3. 2023 si žiaci 7. a 8. ročníka s lektorkou SČK vo Vranove nad Topľou precvičovali spriechodnenie dýchacích ciest, resuscitáciu, prvú pomoc pri bezvedomí a dýchacích ťažkostiach, kedy je správna zotavovacia poloha a kedy naopak vhodná nie je. Bolo skvelé sledovať záujem žiakov o to, aby vedeli zachrániť ľudský život.

  • Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole pre školský rok 2023/2024

    Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole v Zámutove pre školský rok 2023/2024 sa bude konať 4.4.2023 t.j. v utorok v čase od 12.00 hod. do 16.00 hod.

    Miesto: I. stupeň ZŠ

    Ďalšie informácie

    1. Každé dieťa, ktoré do 31. augusta 2023 (vrátane) dovŕši vek šesť rokov , musí jeho zákonný zástupca (ďalej rodič) prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky.
    2. Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky sa koná v čase od 1. do 30. apríla 2023
    3. Prihláška dieťaťa do školy

    Základná škola vyžaduje pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky osobné údaje o dieťati a rodičoch v rozsahu ustanovenom školským zákonom, a to:

    a) osobné údaje o dieťati v rozsahu

    • meno, priezvisko a rodné priezvisko (je žiaduce, aby bolo uvedené v tvare totožnom ako na rodnom liste),
    • dátum a miesto narodenia,
    • adresa trvalého pobytu alebo adresa miesta, kde sa dieťa obvykle zdržiava, ak sa nezdržiava na adrese trvalého pobytu,
    • rodné číslo,
    • štátna príslušnosť,
    • národnosť,

    b) osobné údaje o zákonných zástupcoch dieťaťa v rozsahu:

    • titul, meno a priezvisko, rodné priezvisko,
    • adresa bydliska a druh pobytu,
    • kontakt na účely komunikácie.

    Prihláška sa môže podať elektronicky na webe školy https://zszamutov.edupage.org/register/ alebo listinnou formou.

    Otázka:

    Môžem prihlásiť do školy aj dieťa, ktoré ešte nemá 6 rokov?

    Odpoveď:

    Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast.

    Rozhodnutie o prijatí do základnej školy

    O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľ základnej školy do 15. júna 2023 a spolu s rozhodnutím o prijatí archivuje aj prihlášku.

    Odklad školskej dochádzky

    Zákonom č. 245/2008 Z. Z. z. v znení účinnom od 01. 01. 2021 sa zrušil inštitút odkladu začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky ako aj inštitút dodatočného odloženia plnenia povinnej školskej dochádzky.

    Materská škola už nemôže odporúčať rodičom pred zápisom na povinnú školskú dochádzku požiadať o odklad, môže im len odporúčať požiadať o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania, pričom ich musia upozorniť, že k žiadosti o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania musia doložiť aj:

    a) písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,

    b) písomný  súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a

    c) informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

    Nultý ročník

    V školskom roku 2023/2024 sa v základnej škole nultý ročník nemôže zriadiť.

     

  • Dnes majú svoj deň učitelia.

    Milé kolegyne a milí kolegovia, vo chvíľach slávnostných sa nepatrí polemizovať o vážnosti a opodstatnenosti tohto sviatku, ktorý bol vytvorený našou tradíciou. Mám pocit, že by to mal byť deň našej stavovskej hrdosti, spoločenského uznania a ocenenia. Komenský nám zanechal aj takýto odkaz: „ ... aby sme s hľadaním pravdy, dobra a krásy s trpezlivou láskou, pracovito a nenásilne kráčali k životnej múdrosti, radosti a šťastiu, lebo len tak sa môže škola stať chrámom vzdelanosti a výchovy.“

    Každý z nás si v dnešný deň vie spomenúť na príbeh podpory, dôvery, povzbudenia, spojený s učiteľmi a učiteľkami.

    „Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu.“

    Jan Amos Komenský

  • Netradičná hodina ruského jazyka

    Pagavarim? V pondelok 13. marca 2023 žiaci triedy VIII.A zažili hodinu ruského jazyka trochu inak. Pozvali si svojho kamaráta, Samuela Tarasoviča z Ukrajiny. Samuel, ktorý teraz žije  na Slovensku, im porozprával o tom, ako to pred vojnou vyzeralo  v ich škole. Nemá rád matematiku, anglický jazyk, naopak, miluje telocvik a hodiny výtvarnej výchovy. V porovnaní so slovenskými školami si myslí, že slovenské deti majú oveľa lepších učiteľov. Páčia sa mu priestory školy, ich moderné vybavenie. A  čo bolo na tejto vyučovacej hodine najkrajšie? Asi to, že žiaci zbúrali hranice strachu rozprávať sa po rusky.

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Zámutov
    Zámutov č. 531, 094 15 Zámutov
  • sekretariát: 057 48 88 711

Fotogaléria